In memoriam Nae Manea

1571 afişări
16 Dec 2014 - 4:16:30 PM
Distribuie:

Duminică seara la Fanatik-Show îi uram ”La mulți ani ” lui Contra. Care își făcuse singur un cadou pentru cei 38 de ani ce-i va împlini azi, un meci egal cu Barcelona.

10850109_981754478518840_5963269682649137731_n

M-am culcat cu gândul să-i scriu.

M-am trezit cu altceva în gând. Știam că a venit în țară, Nae Manea. Voiam să-l sun, să-l vizitez . Nu am deschis computerul să citesc ziarele cum fac îndeobște.

La zece fix a sunat telefonul: A murit Nae Manea!!, mi s-a spus sec.

Am sunat la Florin, fiul lui, mi-a răspuns soția sa. Ce să spui unei familii îndurerate? Dacă ai putea să repari, să-l reînvii pe cel plecat, da! Dar altfel? Am aflat doar că a plect la ultimul meci la 6 dimineața. Și tot restul.

Știam că o să ne părăsescă. Când s-a dus la Nisa, un apropiat mi-a spus… Nu am vrut să cred. Nici acum nu vreau să cred… Nae, fotbalistul, prietenul nu mai este. Băiatul mereu vesel. Rapidistul bolnav de rapidism. Idolul Giuleștiului…

Am o revoltă neomenească, așa, când merg pe stradă și văd un bețiv nespălat prin șanț, și mă-ntreb: ”de ce Pronia nu ia un nenorocit d-ăsta care face umbră pământului și se oprește la un OM ca Nae Manea?” Ce să mai spun? Cum l-am considerat eu pe Nae ca pe un frate mai mic? Care juca la Rapid și era în echipa de lucru de la centrul III Vagoane, la Grivița, în echipa tatălui meu, Marin? Tată la moartea căruia au fost doi rapidiști uriași ? Nae – primul.

Al doilea Nea Ion Costea căruia și tata îi se adresa cu ”nea”… Nea Costea cel plecat acum două veri. La 102 ani. L-am condus la Străulești de braț cu Nae Manea… Azi și el…

Ce nedreaptă e viața! Mergând la casa din Giulești Sârbi, îi mai ”salut” pe Sandu Neagu sau pe Mario Bugeanu… Nu-mi folosește, dacă nu dau mâna cu ei, dar îi evoc, le dedic un gând. Ca și Neagu, ca și nea Costea , Nae Manea e un mit al Giuleștiului….

Chiar aș propune ca dacă stadionul ”Valentin Stănescu” din Giulești va fi supravieţui sau nu, noul stadion sau o tribună să poarte și numele ”Nicolae Manea”.

Astfel, cât voi mai fi și eu pe lumea asta, îl voi putea saluta la fiecare meci, pe eternul meu prieten Nae Manea.

Dumnezeu să-l odihnească !

(George Stanca – Giuleştino)