BORJA VALLE: INIMA MEA M-A ADUS LA RAPID

iulie 2, 2023

Rapid l-a transferat în această vară pe Borja Valle, un mijlocaș spaniol de 30 de ani, ce a evoluat în ultimul sezon în liga a doua spaniolă, la Cartagena. De-a lungul carierei, Borja a mai jucat la echipe ca Deportivo La Coruna, Real Oviedo, Elche, Ponferradina sau Dinamo București, unde a impresionat în cele câteva luni petrecute în România.

Începând de la 1 iulie, Borja Valle este jucătorul Rapidului și deja a efectuat primul antrenament sub comanda lui Adrian Mutu.

Jucătorul spaniol ne-a oferit un interviu în care a vorbit despre Rapid, despre planurile de viitor, dar și despre viață.

Bun venit la Rapid, Borja! Suntem foarte fericiți să te avem aici. Cum te simți?

Mulțumesc frumos! Fericit, foarte fericit. Adevărul este că am fost primit foarte bine de toți colegii, de staff și sunt foarte fericit, nerăbdător.

Ce te-a făcut să alegi România?

Interesul Rapidului, preocuparea pe care au avut-o să vin aici. Cred că știți cu toții ce am trăit aici, acum trei ani. A fost o situație foarte dificilă și mi-era frică să mă întorc, dar Sorin (n.r. – Boiangiu), Mister și staff-ul și-au dorit mult să fiu aici și interesul lor pentru mine m-a făcut să vin.

Ce știai de Rapid când erai la Dinamo? Atunci, Rapid era în ligile inferioare.

Da, îmi amintesc că se construia stadionul, cred, și de multe ori treceam pe stradă, vedeam stadionul și îmi plăcea mult. Era foarte bine. Știu că e un club foarte mare, că este în dezvoltare și că obiectivul crește în fiecare an. Știu că obiectivul este unul foarte ambițios, că este un club foarte mare și sper să fiu la înălțimea așteptărilor.

Ai jucat multe partide pentru Cartagena în sezonul trecut. Cum te simți din punct de vedere fizic?

Da, adevărul este că a fost un an cu 40 de partide și m-am simțit foarte bine fizic. Nu prea am avut vacanță, așa că, e adevărat că încă trebuie să mă pregătesc ca să fiu în formă. Pentru asta sunt aici. Sper să fiu cât de curând la 100%.

Ai impresionat în puținul timp pe care l-ai petrecut în România și oamenii au multe așteptări de la tine. Reprezintă lucrul acesta o presiune?

Este ceva frumos. Înseamnă că ceea ce s-a întâmplat în cele cinci sau șase luni în România a fost ceva bun. Sper să fiu cel puțin la fel de bun. Nu îmi generează presiune. E ceva ce am reușit de unul singur. Sunt fericit că există aceste așteptări și sper să le egalez, dar nu simt presiune.

Cum ți se par noii tăi colegi, deși îi cunoști de foarte puțin timp?

Deja am spus că m-au primit foarte bine. Îmi amintesc de unii dintre ei de când am jucat aici, știu cine sunt. Pot doar să le mulțumesc pentru că nu este ușor pentru nimeni să schimbi țara, liga, limba și sunt de foarte puțin timp aici. Toți se implică ca eu să ma simt bine, să ma acomodez, să fiu fericit și le mulțumesc foarte mult.

Cunoști vreun jucător din echipa actuală?

Da, din echipă îl cunosc pe Moldo, portarul. Nu am jucat cu niciunul, dar știu cine sunt. Și de Grigore am auzit. Sunt unii jucători pe care îi știu. E adevărat că am jucat puțin aici, dar am auzit de ei și știu cum sunt.

Cum ți se pare Adrian Mutu? A fost un mare jucător al României.

Ce pot să spun eu de Mutu? Cariera lui în fotbal este de invidiat și este un nume mare, recunoscut la nivel mondial. S-a implicat mult ca eu să fiu aici și îi mulțumesc. Sper să-i pot returna tot acest interes, prin rezultate. Adevărul este că îmi doresc să încep să lucrez, să ne cunoaștem bine și să ne bucurăm împreună.

Care este poziția ta favorită în teren?

Mijlocaș central ofensiv cred că este poziția în care mă descurc cel mai bine. Mă adaptez destul de bine în orice situație. Este adevărat că unde am jucat cel mai mult a fost în spatele atacantului și este o poziție pe care o am ca referință.

Cum se vede nivelul fotbalului românesc în Spania?

Mie îmi place. M-a surprins când am venit acum trei ani aici. Individual vorbind, cred că există jucători la nivel înalt. De aceea, mulți pleacă în ligile mari, precum Italia. Cred că în fiecare an se doresc obiective mai ambițioase. Multe cluburi se descurcă bine, infrastructura crește. Este o ligă în creștere și sper să ajungem cu Rapid în Europa curând.

Care este motto-ul tău în viață?

Motto-ul meu în viață… Am o frază tatuată care spune că „acolo unde inima vorbește, este nepoliticos ca rațiunea să o contrazică”. Pentru mine este foarte important să simt lucrurile, să nu mă las pradă vorbelor pe care mi le spune mintea, să gândesc lucrurile la rece. Astfel, unul dintre motivele pentru care sunt aici este pentru că, în final, cu calm, cu liniște, inima mea m-a făcut să simt că trebuie să fiu aici. La început, în mintea mea aveam multe îndoieli dacă să revin sau nu în România, pentru că nu am trăit clipe bune. Dar cu calm, în final, am luat în considerare ce mi-a spus inima. Mulțumită ei sunt aici.

Știu că ai un copil mic. Cum îți influențează lucrul acesta viața și cariera?

Viața mea s-a schimbat în totalitate. Marco face acum 11 luni. E greu să fiu departe de el. Pe 26 iulie face un an și sper să fiu cu el, să vină în România. Acum, el este viața mea, e stâlpul meu. Dacă mă gândesc cum văd viața, cum mi-ar plăcea să fac lucrurile, totul îl implică pe Marco. Știu că această schimbare este una dificilă pentru toți, pentru familia mea, pentru el inclusiv. Dar sunt convins că toți cei de la Rapid ne vor ajuta să ne simțim bine, să fim fericiți, să ne simțim ca acasă. Sper ca peste câțiva ani, când ne vom uita în spate, să mă uit știind că a fost cea mai bună decizie să fiu aici atât pentru soția mea, cât și pentru Marco.

Îți vei aduce familia aici?

Da, sunt foarte familist. Nu concep să fiu singur. Cel mai bine pentru mine este să fiu cu familia. Cunoaștem orașul, știm cum este. Acum ce vrem este să i-l prezentăm lui Marco și să fim fericiți, pentru că eu sunt o persoană foarte liniștită care are nevoie întotdeauna ca familia să fie lângă el.

Spune-mi ce îți place să faci în timpul liber?

Sunt o persoană foarte liniștită. Îmi place să descopăr locuri noi. Cunosc Bucureștiul și am fost în mai multe locuri în țară: Sinaia, Brașov… Mai am multe de văzut, dar am și hobby-urile mele. Îmi place mult să practic alte sporturi atunci când pot și mai ales să mă plimb. Acum, cu Marco, este mai complicat, dar îmi imaginez că după-amiezile mele le voi petrece în parc, jucându-mă cu el.

Ce obiective personale ți-ai propus în noul sezon la Rapid?

Nu mi-am propus niciunul la nivel statistic. Nici goluri, nici pase de gol, pentru că asta este consecința muncii pe care o depui. Obiectivul meu personal este să mă simt cel puțin la fel de bine cum m-am simțit la Cartagena. Dacă eu sunt bine, dacă mă simt bine, dacă sunt puternic și concentrat, golurile, pasele de gol și minutele vor veni. Să mă simt bine fizic este cel mai important.

Ce părere ai despre suporterii Rapidului?

Încă nu i-am cunoscut, dar este adevărat că toată lumea îmi vorbește de stadion, de suporteri. Am vorbit cu jucători care au jucat în România și care sunt români, spre exemplu Florin Andone, Cosmin Contra, și toți îmi spun că sunt nebuni în sensul bun al cuvântului. Că susțin Rapidul până la moarte și că stadionul este mereu plin. Cred că este important pentru Rapid și pentru un club care vrea să ajungă acolo sus.

Ai vreun mesaj pentru suporterii giuleșteni?

În primul rând, vreau să le mulțumesc pentru că m-au primit aici, iar în al doilea rând, să fim conștienți că este o perioadă lungă și că vor exista și momente nu foarte bune. Să fie alături de noi, să ne susțină, să ne împingă de la spate pentru că, deși nu îi cunosc, știu că vor fi foarte importanți pentru noi.

Mult succes! Suntem alături de tine și sperăm să ne bucurăm împreuna de multe victorii.

Și eu vă mulțumesc și sper să fie așa! 

VIDEO

 

Distribuie:
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

#împreunăspre100

Ultimele știri

Scroll to Top