DAMJAN DJOKOVIC: „ÎMI POARTĂ NOROC CULOAREA VIȘINIU”

ianuarie 7, 2024

Damjan Djokovic a semnat un contract valabil pe un an și jumătate cu Rapid, venind din postura de jucător liber. Astăzi, el s-a alărat lotului giuleștean și a oferit un interviu, în exclusivitate, pentru FC Rapid.

Tu ești demult în Liga I și ești la curent cu jucătorii, cu loturile. Spune-mi unde vezi lotul Rapidului ca valoare după aceste patru transferuri?

Pe hârtie, poți să spui multe lucruri frumoase. După aceea, terenul vorbește la fotbal. Deci sper ca toată lumea, inclusiv eu, să ne integrăm cât mai repede posibil și să facem o treabă bună. Echipa a avut ghinion în ultima lună jumătate. Sper că vom întoarce ghinionul și vom face rezultate bune pentru că asta este una dintre lucrurile pe care le-am învățat și care contează la fotbal.

Din punct de vedere fizic, tu cum te simți?

Cred că sunt bine, m-am odihnit. Încerc să am o viață sănătoasă. Fotbalul mi-a dat totul și dacă dai totul, primești mult și așa am făcut întotdeauna. Acum nu s-a schimbat nimic.

Ai avut o carieră foarte interesantă și ai bifat foarte multe țări. Ai jucat în Germania, Turcia, Italia, Slovenia, România. Care a fost cea mai interesantă experiența a ta în aceste țări și unde ți-a plăcut cel mai mult?

Cred că peste tot, în primul rând, a fost o experiență de viață foarte frumoasă. Am învățat limbi străine, am văzut ce înseamnă să ai o cultură turcească, românească, germană. Cel mai mult am stat în România și am câștigat mult aici. Trofee, rezultate frumoase în Europa și chiar dacă a fost cu un alt tricou vișiniu, cred că, personal, îmi poartă noroc această culoare.

Spune-mi, te rog, cum a fost când te-ai apucat de fotbal? Ce te-a făcut să alegi fotbalul?

Eu vin din vremea când copiii se jucau pe stradă toată ziua cu mingea și așa mi-a rămas în sânge. Am început în Olanda, o țară în care fotbalul este dezvoltat, cu academii proprii foarte bune. Pentru mine, întotdeauna a fost o plăcere să joc fotbal, nu prea pot să zic că a fost un job. Un hobby care a devenit munca mea și pe care o practic cu mare drag.

Ce jucător te-a impresionat cel mai mult?

Sunt mulți. Am destul de multă experiență și am jucat în multe țări. Ca și coleg, un om care a avut o carieră fantastică și o influență mare a fost Emmanuel Culio, cu care am jucat la CFR.

Care a fost cel mai frumos moment din cariera ta?

A fost un moment în care noi credeam că ne-am calificat mai departe, atunci când eram la CFR și am jucat la Sevilla. Doar că ne-au anulat golul în minutul 89, cred. Dar am avut cu echipa o bucurie de jumătate de minut, care a fost chiar ceva de necrezut. În același timp a fost și cea mai mare plăcere și cea mai mare dezamăgire.

Dar cel mai greu moment din cariera ta?

M-am accidentat grav la vârsta de 19 ani și a fost chiar un moment delicat. Atunci a fost un moment în care trebuia să-mi demonstrez mie ce caracter am. A fost o provocare să mă refac și să încep de la zero. A fost o probă de caracter. Am reușit să joc în multe țări, să adun experiență și cred că am dat dovadă de caracter.

Cât de greu este pentru un jucător să treacă peste o accidentare mai lungă?

Trebuie să o iei ca pe o provocare. Depinde și ce fel de ce persoană ești, de ce fel de accidentare ai. Sunt mai multe lucruri la care trebuie să te uiți, dar intr-adevar e un moment delicat, mai ales când vezi colegii care se luptă pe teren, care joacă meci de meci. Gândește-te dacă joci la Rapid și îți vezi colegii care se bat pentru puncte cu un stadion plin și tu stai prin tribune. Acestea sunt momentele nu prea placute pentru un fotbalist.

Apropo de stadion plin, bănuiesc că și atmosfera de pe Giulești a fost un element care te-a influențat să vii aici, nu-i așa?

Așa este! E un factor important, mai ales la vârsta mea. Vrei să simți ceva pe teren? Vrei să ai adrenalină? E ceva cunoscut aici în Giulești.

Știu că și suporterii croați sunt la fel de fanatici, nu?

Sunt, da, dar spiritul Rapidului e altceva. Am lucrat cu un rapidist adevărat care chiar se uita la fiecare meci. De Mister Șumudică vorbesc. Datorită lui, noi mereu ne uitam și în cantonamente la meciurile Rapidului. Deci am avut ocazia să cunosc un pic spiritul Rapidului și acum am venit aici să facem treabă frumoasă împreună.

Dacă ai putea să ieși la masă cu o personalitate, nu neapărat din fotbal, din orice alt domeniu, cu cine ai prefera să iei masă și de ce?

Voi spune două persoane. În primul rând, cu președintele clubului, Daniel Niculae, pentru că eu cred că te poți simți confortabil cu el la masă. În al doilea rând, cu domnul patron, pe care nu l-am cunoscut încă, dar am auzit că este o persoană pe care o poți avea ca exemplu și care chiar vrea să facă bine fotbalului românesc. Vreau să aud ideile lui și cum le gândește.

Ce mâncare îți place din România?

Venind din Croația, noi avem și sarmale. Deci sarmalele rămân pe locul întâi la mine. Bine, e o luptă între mici și sarmale.

Ce nu-ți place să faci, dar ești obligat?

Nu-mi place să stau în trafic prin București. Nu e cel mai plăcut lucru, dar acum cred că stau destul de aproape de bază și sper că o să găsesc un drum care să nu fie așa de aglomerat.

Ce te-a impresionat la România? Ai stat și foarte mulți ani, comparativ cu alte țări pe care le-ai vizitat.

Cred că poporul român are inima deschisă. Este un popor foarte primitor. Asta m-a impresionat din prima zi în care am venit în România.

Noi avem o academie care este în continuă creștere. Avem foarte mulți tineri de perspectivă. Tu fiind un om cu experiență, ce sfat le-ai da unor tineri de 15 sau 16 ani care vor să facă pasul către echipa mare și să evite anumite greșeli pe care ar putea să le facă?

Cele mai importante lucruri sunt disciplina, seriozitatea și dedicația. Să nu creadă că la 15 ani a ajuns undeva. Este abia un început de drum și nu trebuie să se oprească. Să aibă mereu obiective noi în minte, să se antreneze constant și să nu se oprească. Munca te răsplătește mereu. 

VIDEO | INTERVIUL INTEGRAL CU DJOKOVIC

Distribuie:
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

#împreunăspre100

Ultimele știri

Scroll to Top