FC Rapid Bucureşti şi-a impus ca filosofie a clubului să evite orice fel de implicare directă în probleme legate de rasism şi xenofobie în contextul în care de-a lungul istoriei, la rândul nostru, am resimţit efectele acestul flagel.
Astfel, clubul nostru a luat toate măsurile ţinând de lege, logică şi bun simţ pentru ca deplasarea echipei şi în special a suporterilor pentru partida de la Miercurea Ciuc să fie una în care desfăşurarea evenimentelor să aibă loc doar pe terenul de joc şi numai în plan sportiv.
Reprezentanţii FC Rapid Bucureşti au ajuns la un consens cu gruparea organizatoare în ceea ce priveşte accesul suporterilor rapidişti în incinta stadionului din Miercurea Ciuc. Conform regulamentelor FRF am fost înştiinţaţi că vom avea alocat un număr de 75 de bilete de acces într-un sector rezervat fanilor noştri, locuri care reprezentau 5% din capacitatea arenei.
Ţinând cont că prezenţa suporterilor noştri este mult mai mare indiferent de locul în care echipa se deplasează, factorii de decizie au luat o hotărâre de comun acord la şedinţa tehnică premergătoare meciului. Având în vedere că sectorul destinat Galeriei oaspete nu era dotat cu scaune, ci cu gradene cu bănci făcând astfel posibilă o afluenţă sporită s-a ajuns la consensul ca suporterii rapidişti să primească un număr de 100 de bilete.
Pentru a nu exista nici un fel de suspiciuni, accesul suporterilor sosiţi în mod organizat urma să se facă doar după ce liderul Galeriei rapidiste intra în posesia biletelor tipărite. Ajunşi în dreptul tribunei rezervate, suporterii rapidişti au constatat prezenţa în respectivul sector a unui grup de aproximativ 30 de persoane purtând insemnele Rapidului.
Având în vedere că numărul fanilor depăşea deja capacitatea tribunei şi ţinând cont de prezenţa acelor persoane aflate într-un sector
rezervat şi care trebuia să fie gol, liderul Galeriei a luat decizia ca suporterii rapidişti să refuze intrarea şi să urmărească partida din afara stadionului, din spatele unui gard, în plin câmp. Deşi gazdele au precizat că persoanele deja prezente în sectorul destinat oaspeţilor sunt fani rapidişti care şi-au achiziţionat bilete
online în alte părţi ale stadionului, fiind ulterior direcţionaţi către
tribuna rezervată s-au născut o serie de întrebări:
- cum se putea acorda suporterilor rapidişti un număr fix de bilete într-un sector în care o parte dintre locuri erau deja ocupate?
- ce suporter rapidist ar fi comis imprudenţa de a cumpăra un bilet, chiar online, la întâmplare în mijlocul fanilor echipei gazdă?
- ce spectator ar accepta să fie ridicat de pe locul său plătit şi direcţionat într-un alt loc poate mai lipsit de confort şi cu un alt preţ?
- de ce acele persoane nu au fost conduse într-un alt sector existent în care se aflau grupaţi suporteri rapidişti sosiţi din Provincie pe cont propriu?
Fără a ne lăsa conduşi către o teorie a conspiraţiei, salutăm şi ne arătăm solidari cu decizia Galeriei rapidiste de a refuza intrarea în acel sector în care exista riscul creării unei diversiuni care să ducă la acte greu sau imposibil de controlat. Sunt de condamnat şi unele scandări sporadice ale unor suporteri rapidişti, venite însă după exilul în câmp şi mai ales după scandările provocatoare ale spectatorilor localnici.
Reamintim că la începutul acestui an, în cadrul FRF a avut loc adunarea unui Comitet Executiv în care s-a ajuns la concluzia că fotbalul este în primul rând pentru suporteri şi trebuie facilitat accesul acestora pe stadioane. În cazul de faţă, chiar dacă Galeria rapidistă ar fi acceptat intrarea în sectorul destinat oaspeţilor, o mare parte dintre suporterii sosiţi de la sute de kilometri distanţă ar fi rămas în afara arenei din Miercurea Ciuc.
Cu această situaţie se vor confrunta în mod sigur şi alte echipe de tradiţie prezente în Liga 2 cu un număr mare de suporteri, precum Petrolul, Poli Timişoara, U.Cluj, UTA şi altele. În mod normal, grupări care nu pot asigura afluenţa anticipată a unui număr sporit de suporteri oaspeţi ar trebui să îşi dispute meciurile respective pe alte stadioane. Pentru că, aşa cum spuneam, fotbalul este pentru suporteri.
Fără nici o legătură cu rezultatul sportiv care a dus la o victorie a gazdelor, ne menţinem într-o arie a constatărilor vizavi de lucruri şi fapte care au loc în fotbalul din România anului 2019. Şi exemplificăm:
- redactarea unui program de meci doar în limba maghiară, deşi rolul acestuia este unul pur informativ şi este destinat tuturor spectatorilor indiferent de etnia acestora.
- permanentele anunţuri şi încurajări la staţia stadionului (interzise prin regulament!) în limba maghiară, care ar putea însemna orice pentru un necunoscător al acestei limbi.
- intonarea la staţia de amplificare a stadionului şi cântat laolaltă de jucători şi suporteri a imnului secuiesc a cărui traducere ne arată o formă clară de extremism şi chiar instigare.
- arborarea steagului cu alte însemne într-o ţară care are un singur Imn şi un singur drapel.
FC Rapid Bucureşti îşi va menţine în continuare atitudinea de fair-play demonstrată pretutindeni, indiferent de numele adversarului, de toţi cei care compun acest brand: jucători, oficiali şi în special suporteri. Dar nu vom accepta niciodată acte de rasism sau xenofobie într-o competiţie sportivă disputată pe teritoriul acestei ţări care de-a lungul întregii istorii s-a dovedit primitoare cu oricine şi-a dorit să îşi întemeieze un cămin aici, în spaţiul carpato-danubiano-pontic.
Pe această cale adresăm rugămintea către diriguitorii fotbalului românesc să ia atitudine atunci când evenimentele desfăşurate în jurul unui meci de fotbal care în esenţă rămâne un simplu joc riscă să părăsească perimetrul sportiv şi să prindă o turnură nedorită de nimeni. Ţinem să salutăm şi gestul din finalul partidei de la Miercurea Ciuc, atunci când o parte dintre suporterii gazdelor i-au aplaudat pe jucătorii noştri aflaţi în drum spre vestiare.
FC RAPID BUCUREŞTI (21 octombrie 2019)