INTERVIU | CRISTIAN BUTURUGĂ, DESPRE VIITORUL RAPIDULUI

ianuarie 1, 2020

Centrul de Performanță Rapid a avut un 2019 foarte bun, cu rezultate excelente, cu atât mai mult cu cât s-a înființat abia în vara lui 2018.

Directorul sportiv al Centrului, Cristian Buturugă, a acordat un interviu pentru fcrapid.ro, în care a făcut bilanțul anului abia încheiat, a stabilit obiectivele pentru 2020 și a vorbit despre multe alte aspecte legate de sectorul juvenil rapidist.

R: Salut, Cristi! Spune-ne, pentru început, cum ai caracteriza activitatea Centrului de Performanță Rapid București, după numai un an și jumătate de la înființare?

CB: O perioadă superbă, în care am pus bazele unui centru extrem de puternic, plecând de la zero, iar această satisfacție este unică. Am reușit să atragem la Rapid copii foarte talentați, copii ce vor ajunge fotbaliști, dacă vor urma pașii corecți. Noi vom face tot posibilul ca ei să reușească în fotbal, dar și fie niște oameni educați, de caracter și inteligenți. Noi le oferim toate condițiile, iar ei vin cu talentul și munca.

R: În ultimul an a crescut numarul de copii de la Centrul de Performanță, câți copii sunt, care este cea mai mica grupă și cum pot parinții să-și trimită copiii la Rapid?

CB: A crescut, deoarece a început să se vorbească despre Rapid, a devenit un centru cunoscut în sectorul juvenil, iar faptul că facem lucrurile cum trebuie, că avem antrenori cu nume, pricepuți, foarte buni pedagogi, atrage atenția părinților. Avem aproape 300 de copii, iar cea mai mică grupă este cea formată din copii născuți în 2012. În fiecare vară organizăm selecții pentru grupele mici, iar pentru grupele mari încercăm să creștem copiii noștri și să aducem copii foarte talentați de la alte echipe.

R: Care sunt cele mai mari satisfacții pe care ți le aduce Centrul de Performanță?

CB: Satisfacțiile cele mai mari urmează să vină, atunci când vom culege roadele muncii noastre, iar copiii crescuți aici vor ajunge fotbaliști. Însă și acum avem satisfacții foarte mari, deoarece echipele de la Centru au performanțe foarte bune. Echipele U19 și U17 sunt lidere în seriile lor, în fața unor echipe ca Petrolul, Astra sau Progresul, echipa U15 a terminat în vară pe locul 3 în Liga Elitelor, învingând FCSB în finala mică, după ce a pierdut la loviturile de departajare contra Academiei lui Hagi.

Rapid II are un parcurs excelent în Liga 4, unde a terminat pe locul 3, folosind numai jucători de la Centrul de Performanță, cei mai mari având 18 ani, ceea ce ne dă speranțe mari pentru viitor.

Pe lângă toate acestea, există și fericirea de pe chipul copiilor atunci când fac primii pași în fotbal, dar și a părinților când își văd copiii pe teren. Deci, sunt satisfacții foarte multe.

R: În cadrul Centrului sunt câțiva antrenori cu trecut rapidist important, dar și antrenori tineri, ce sunt foarte promițători. Cum ai evolua performanțele lor din 2019?

CB: Avem, într-adevăr, câțiva antrenori cunoscuți, dar și mai puțin cunoscuți, însă foarte entuziaști și valoroși, ce le insuflă copiilor și tinerilor spiritul rapidist și filosofia după care ne ghidăm. Suntem foarte mulțumiți de activitatea lor, au obținut performanțe, și nu pot decât să îi laud pe toți.

R: Poate cel mai cunoscut rapidist de la Centrul de Performanță este Marian Rada, cel care este director tehnic, de cateva luni. Cum ai caracteriza activitatea lui in cadrul centrului?

CB: Marian Rada este un om important în proiectul nostru, are foarte multă experiență, este un rapidist vechi, 100%, și nu putem decât să ne bucurăm de prezența lui la Centru. Ne ajută foarte mult.

R: Care a fost cel mai important moment din 2019, la Centrul de Performanță Rapid?

CB: Au fost multe momente frumoase, dar cred că performanța echipei U15, când am fost peste Viitorul Constanța, în semifinala Ligii Elitelor, chiar dacă am pierdut la penalty-uri, învingând pe parcurs echipe ca FCSB, CSU Craiova sau Dinamo. Aceste rezultate ne-au arătat că suntem pe drumul cel bun, și chiar dacă avem puțin timp de când ne-am înființat, am dovedit că putem fi la nivelul celor mai bune echipe din țară. Cu răbdare, cu pași mici și siguri, vom reuși să ajungem departe.

R: Care sunt jucatorii cu cele mai mari șanse să facă pasul către echipa mare, în 2020?

CB: Nu aș vrea să nominalizez pe cineva anume. Pentru mine absolut toți copiii sunt importanți și am așteptări mari de la fiecare în parte. Am adus numai copii talentați, muncitori, serioși, iar faptul că Daniel Pancu îi urmărește și este mulțumit de ei, mă face să cred că mulți dintre ei vor face pasul către echipa mare. De altfel, în ultimul amical al echipei mari, în ultima jumătate de oră au fost în teren 6-7 jucători sub 19 ani, toți de la Centru, doi dintre ei „făcând” singurul gol, cu pasa lui Cosmin Ilie și golul lui Vlad Ghineț.

R: Spune-ne câteva cuvinte despre omul Cristi Buturuga, pentru cei ce nu te cunosc.

CB: Sunt un tip normal, căruia îi place să muncească, să facă lucrurile bine și care vrea să fie mai bun în fiecare zi. Cred că perfecționist este cuvântul ce mă caracterizează cel mai bine. 

R: Ce iți place sa faci în timpul liber?

CB: Îmi place foarte mult pescuitul, mă relaxează, urmăresc mult fotbal, încerc să fiu la curent cu tot ceea ce este nou în fotbal, în management, și încerc să iau ce e mai bun și să implementez la Rapid. 

R: Care sunt obiectivele Centrului de Performanță în anul 2020?

CB: Obiectivele sunt acelea de a continua creșterea și dezvoltarea copiilor într-un mod sănătos, de a oferi formației mari cât mai multe soluții de viitor, dar și de a obține performanțe în competițiile în care activăm. 

R: Ai un mesaj pentru parinții ce vor să își dea copiii la fotbal?

CB: Fotbalul la nivel juvenil, făcut cum trebuie, dezvoltă copiii sportiv, oferindu-le ocazia de a avea un corp sănătos și armonios, intelectual, dar și din punct de vedere competitiv, formându-i pentru viitor. La Rapid, îi așteptăm cu brațele deschise și le promitem că le vom oferi cele mai bune condiții pentru a reuși în fotbal și în viață. Le urez tuturor un an nou fericit, cu realizarea dorințelor și a planurilor, însă cel mai important, multă sănătate! 

Distribuie:
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

#împreunăspre100

Ultimele știri

Scroll to Top