ISTORIE | POLI ȘI RAPID SE IUBESC LA INFINIT

februarie 29, 2020

Se întâmpla pe 19 septembrie 1985. Era sezonul în care se năștea în sânul Galeriei noastre celebra scandare “Noi vi-l dăm pe Damaschin, voi ni-l dați pe Valentin!”, aluzie la un meci cu Steaua – echipă protejată de Valentin Ceaușescu – în care Damaschin deschidea scorul, dar militarii câștigau în final pentru că așa trebuia să se întâmple.

Chiar înaintea acelei partide, așa cum spuneam, pe 19 septembrie, Rapidul se deplasa la Timișoara pentru meciul cu Poli. Întâlnirea nu a fost transmisă nici măcare la radio, rapidiștii care nu efectuaseră deplasarea ascultând știrile de la 22.30 dorind să afle măcar scorul. Iar pe undele radio s-a auzit: “În meci restanță al acestei etape, Rapid s-a impus la Timișoara cu scorul de 3-1 prin golurile reușite de Damaschin, Manea și Teodorescu. Din păcate pentru giuleșteni, rapidistul Marcel Pușcaș a fost accidentat grav de către timișoreanul Sabou, suferind o dublă fractură de tibie și peroneu, care probabil îl va scoate din viața sportivă”.

Rapidiștii râdeau privind spre cer. Pentru că ultima victorie vișinie în deplasare, din campionat, data de aproape un an și jumătate, un 3-1 obținut în Cetatea Chindiei, la CS Târgoviște (îți amintești când ai deschis scorul Marian Rada?).

Dar tot rapidiștii au și plans atunci. Pentru că îl pierdeau pe Pușcaș, “vitezistul” adus chiar din Ghencea. Cert este că cele două Galerii se îmbrățișau și la finalul acelui meci.

Galerii. Poli și Rapid. Galeria lui Poli, cam singura acceptată în Giulești în acele timpuri. Galeria lui Rapid. Primită mai mereu cu brațele deschise în Banat. Două Galerii mereu împotriva unui sistem nenorocit. Două Galerii mereu oprimate și cu talpa pusă pe grumazul propriilor echipe tocmai pentru a li se închide gura. Dar două Galerii care nu au abdicat niciodată de la propriile principii și care și-au păstrat mereu nepătată mândria, indiferent de epocă, indiferent de regim, indiferent de preț.

Ce este acum? Alte vremuri, alți oameni, alte echipe. Dar aceleași Galerii. La fel de frumoase, la fel de pătimașe. Care își țes destinul nu pentru rezultate, ci pentru un mod de a fi.

Poli și Rapid se iubesc la infinit!

Text: Lucian Ionescu

Poli Timișoara-Rapid 1-3
19.09.1985, Divizia A
Au marcat: Damaschin (16), Manea (59), Teodorescu (68)

RAPID

Manu (L. Toader 75) – Bacoș, Grigore, Cârstea, Mincu – M. Rada, Goanță, Pușcaș (Teodorescu 47), Popa – Damaschin, N. Manea 

Antrenor: Nicolae Lupescu

Distribuie:
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

#împreunăspre100

Ultimele știri

Scroll to Top